Ég a gyertya ég, szójagyertya ég

Újdonsággal bövül az Organikum család!

Az új családtagok pedig a szójaviasz illatgyertyák lesznek

De miben különböznek ezek a gyertyák a hagyományos társaiktól?

A gyertya már régóta fontos szerepet játszik a mindennapjainkban. Használjuk hangulatteremtöként, a relaxálás megkönnyítésére, de mindemellett a romantika egyik fontos kiegészítöje is. A gyertya lobogó fénye nyugalmat és melegséget áraszt.

De tekintsünk vissza egy kicsit a múltba.

Az ókori Kínában és a Római Birodalomban szinte egy idöben kezdtek el gyertyát készíteni. A legelsö gyertyák a drága, viszont nagyon jó minöségü méhviaszból készültek. A méhviasz lassan ég, nagy fényt ad, és égés közben kellemes illatot áraszt. Ez az alapanyag azonban a magas ára miatt nem volt elérhetö minden háztartás számára.

A nyugati civizáció hamar használatába vette az olcsóbb faggyút, ami bár természetes eredetü, de égés közben kellemetlen szagot áraszt. Ezt követöen a 18. század közepétöl a bálnavadászat ipari méretüvé nötte ki magát és a gyertyakészítök elöszeretettel használt alapanyagává a bálnazsír vált. Ez kevésbé volt kellemetlen szagú és a fénye is hasonló volt a méhviaszéhoz, így egészen a 19. századig ez az anyag volt az uralkodó a gyertyagyártás piacán. Az 1800-as évek közepén azonban felfedezték a petróleumot, ami jelentösen átrendezte az akkori piaci körülményeket. 1900-ra már a gyertyák 90%-a  paraffinból és egyéb szintetikus köolaj származékból készült.

Paraffin

Ebböl az olcsó alapanyagból készül ma szinte minden gyertya. A paraffin mérgezö, a petróleum egyik mellékterméke. Mivel korom fekete ezért színtelen vagy fehér mivoltát 100%-os töménységü fehérítövel érik el. Kizárólag megfelelö védööltözetben szabad érintkezni vele, a gyártás után visszamardt anyagot pedig veszélyes hulladék megsemmisítöben kell ártalmatlanítani. A paraffin égése során a lakás levegöjébe több toxikus vegyi anyag kerül kisebb-nagyobb mennyiségben.

Miben más a szójaviasz?

Szeretem a gyertyát, a hangulatos lobogó fényét, de minden alkalommal amikor meggyújtottam az aromamécsesem elkezdett fájni a fejem. Mivel aromaterápiás minöségü illóolajakat használtam, ezért gyakorlatilag elvetettem annak az eshetöségét, hogy az illóolaj okozza, és tovább vizsgálódtam, mire megtaláltam a feltételezett “bünöst” a teamécsest. Elkezdtem keresni a paraffin gyertya alternatíváit és így találkoztam a 100% – ban természetes, megújuló forrásból származó, növényi eredetü szójaviasszal. A szójaviasz több pozitív tulajdonsággal rendelkezik:

•biológiailag lebomlik

•színezék mentes

•kevesebb korommal ég

•50% -al hosszabb égési deje van

•alapanyaga 100% szójaviasz

•nem hagy foltot, mosható

•tökéletesen, tisztán ég

A szójaviasz gyertyák hamarosan elérhetöek lesznek a webshopban, finomabbnál finomabb illatban, szemetgyönyörködtetö dobozokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük