Törekedj a minimalizmusra! Spórolj és légy boldog…

Fogyasztói társadalomban élünk és szinte az ébredésünk pillanatától  kezdve, különféle eszközökkel arra sarkallnak bennünket, hogy vásároljunk. Ezek a módszerek hol agresszíven, hol teljes mértékben alattomosan szinte észrevétlenül manipulálnak bennünket, gyakorta oly módon, hogy még saját magunknak sem tünik fel. Ez már önmagában meglehetösen félelmetesen hangzik, föleg ha bevalljuk, hogy sokszor elérik a céljukat.

Nézzünk néhány példát:

•A reggelek

Reggel felkelsz, ha bekapcsolod a televíziót már elvesztél. Jól idözített reklámok, melyek bele látnak az életedbe. Úgy érzed, hogy neked találták ki, valahogy pont rád vonatkozik. Álmos vagy? Igyál egy finom gözolgö kávét, amit egyenesen George Clooney szervíroz. Esetleg probléma van az emésztéseddel? Itt a csodabogyó, ami mindent megold, egyél bármit míg Te alszol ö dolgozik.

Elsö hallásra mindez átlátszó, de szépen lassan, reggelröl reggelre annyiszor látod, mígnem eljutsz addig a pontig, hogy csak nem lehet az olyan rossz …kipróbálom.

•A plázában

Itt már az épület puszta látványa pavlovi reflexként csalogatja a pénztárcádat. Meglátod, hogy a kedvenc fast fashion üzletedbe új áru érkezett. Hogyne, szinte minden nap új érkezik, hisz csak akkor lehetünk trendik, ha naponta új ruhában jelenünk meg. Ezek a ruhák csábítóak, pont olyan mint amit láttál egy igazán vagány lányon az instán és még nem is annyira drága (na jó drága, de nem annyira mint az a tervezöi darab). Úgy döntesz összehúzod magad erre a hónapra és megveszed. De ez olyan szoknya amit csak azzal a mellette lévö felsövel vagy cipövel tudsz felvenni…az is jó lenne. Így megy ez túl sokszor egy hónapban. Kinek több, kinek kevesebb pénzt varázsolnak ki a zsebéböl, úgy hogy még hálás is érte. Lehet, hogy csak egyszer veszi fel, lehet, hogy otthon már nem is tetszik, de akkor és ott kellett.

Mi történik ezután?

Elcsábulunk, megveszünk ezt- azt, és sokszor sajnos fel sem tesszük a kérdést, hogy igazán szükségünk volt-e arra a termékre. A gardróbba már nem tudsz beférközni, mindenhol ruhák lógnak, de mégis úgy érzed nincs egy rongyod sem. A cipök már egymást nyomorítják, azt sem tudod, hogy hova rakd a legújjabb szerzeményed …de le volt értékelve, ennyiért nem hagyhattad ott?! Ugye? Pedig lehet soha fel sem veszed!

A fürdöszobapolc roskadozik a színes, szagos, ápoló, regeneráló csodaszerektöl. Elöször mind jó volt, de egy hét után mintha hatástalan lenne, ezért megpróbáltál venni egy másikat.

A neszeszered? Tömve? Biztos mindig használod a királykék szemhéjfestéket? Vagy a rózsaszín szempillaspirált? No és az UV zöld körömlakk?

A gyerekcuccok? Biztos kell Pistikének még egy markoló? És egy ötödik pár kiscipö? Hiszen két hónap múlva azt is kinövi…

Ezen próbálok változtatni a saját életemben, és tapasztalataim alapján megéri!

Milyen intézkedéseket hoztam? Vegyük öket sorra:

•Az élelmiszerboltba havonta egy nagy bevásárlást tartok. Ilyenkor megveszem az adott hónapra elegendö hentesárut, és otthon egyböl porciózom, elökészítem és fagyasztom. Bevásárló listával indulok, és szigorúan tartom magam hozzá. A gyümölcsöt, zöldséget pedig igyekszem heti egyszer a piacról beszerezni.

•Nem megyek be a fast fashion üzletekbe, csak ritkán, és akkor is csak a gyereknek vásárolok. Az utóbbi évben kettö egyszínü pólót szereztem be egy ilyen márkától. Én már megálltam a növekedésben, ezért igyekszem idötálló, jobb minöségü ruhadarabokat venni, leginkább magyar tervezöktöl. Igaz ezek drágábbak, azonban két hónap múlva nem lesz ciki megjelenni bennük, és néhány mosás után nem tekerednek meg a saját tengelyük körül.

•A fürdöszobában a polcon csak a szappan pihen. Vele fürdünk, mossuk a hajunkat az arcunkat, és minden fertályunkat. Fürdés után jön a krémdeo. Nincs testápoló, feszesítö, naracsbör “eltávolító” – ezt még kimondani is bután hangzik. Ha mindenképpen be szeretném kenni magam, növényi eredetü olajhoz folyamodom.

•A neszeszerben is riktolás volt. Maradt egy szempillaspirál, egy szemöldökceruza egy pirosító, rúzs (ebböl több van, de csak kettöt teszek bele) és a mindere jó sheavajas csodabalzsamom. Alapozót mióta nem használok, azóta nincs is rá szükségem- ez megfontolandó és meglehetösen érdekes megállapítás.

•A korábban felhalmozott fast fashion ruháimat és a megunt darabokat a vaterán, jófogáson saját szervezésü garázsvásárokon, valamint az új facebook marketplacen kiárusítottam. Az így befolyt pénzt késöbb egy- két idötálló darab megvásárlására fordítom. A célom az, hogy minden ruhadarabból az évszaknak megfelelöen csak néhány legyen. Tehát 5 póló, 5 pulcsi, 2-3 farmer, fehérnemü a hét minden napjára, 2-3 alkalmi viselet. Már elindultam az úton és imádom a szellös, áttekinthetö gardrób hangulatát.

Az egyszerü élet bár bagatellnek tünik, de sokat segít a mindennapok könnyebbé, gördülékenyebbé tételében. Könnyebben választok reggel ruhát, gyorsabb a smink hiszen nem kell válogatni. Nem szükséges mindet magamra kenni a fürdésnél, hiszen vár a lágyan habzó kedvenc szappanom. Nem halmozok fel szükségtelen tárgyakat, így gyorsabb a takarítás is. Valamint ezzel az életmóddal rengeteget spórolok, és hatalmas terhet veszek le a környezetemröl, hiszen kevesebb szemetet termelek, kevesebb vizet használok és sokkal tudatosabban szervezem az életem.

Tegyetek egy próbát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük